Jinekomasti Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Jinekomasti erkeklerde görülen meme büyümesine verilen isimdir. Çeşitli sebeplerden dolayı meme dokusunda anormal bir büyüme meydana gelir ve hem fiziksel bir sorun hem de görünüm açısından rahatsızlık vericidir. Fiziksel muayene ile teşhis edilebilen jinekomastinin nedenini anlamak için çeşitli tetkikler yapılabilir. İlaç, cerrahi gibi tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerdeki meme dokusunun bazı nedenlerden dolayı olması gerekenden fazlaca büyümesini ifade eder. Memedeki süt üreten kısımların erkeklerde gelişmesi halinde jinekomasti ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilen jinekomasti, fiziksel olarak görünümü etkilediği için kişide psikolojik ve sosyal çevresinde olumsuz durumlara yol açabilir.

Jinekomasti Belirtileri

Jinekomasti belirtileri aslında dışarıdan bakıldığında kolaylıkla fark edilebilir. Jinekomasti nasıl anlaşılır sorusu, erkekler tarafından merak edilen ve cevap aranan bir sorudur. Jinekomasti, meme boyutundaki ve hacmindeki artış ile kendisini belli eden bir rahatsızlıktır. Meme dokusunda hassasiyet oluşabilir, ağrı görülebilir. Erkeklerde meme ucundan akıntı, süt veya kan gelebilir. Ayrıca meme ucu da hassaslaşabilir.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebilen bir durumdur. Bazen bir hastalık sonucu bazen hormonal nedenlerden bazen de kullanılan ilaçlardan dolayı görülebilir. Çoğunlukla hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Ergenlik dönemi, yaşlılık, vücutta hormon değişikliğine sebep olabilecek durumlar jinekomastinin nedenleri arasındadır. Tansiyon, antidepresan gibi hastalıklar için kullanılan ilaçlar jinekomastiye yol açabilir. Karaciğer veya böbrek gibi sağlık sorunları da hormonal dengeyi etkileyerek jinekomastiye sebep olabilir. Bazı durumlarda da ailesel yani genetik kaynaklı olarak jinekomastiye yatkınlık gösterilebilir.

Jinekomasti Evreleri

Jinekomasti evrelerinden 3 grupta bahsedilebilir. İlk evrede meme dokusunun büyümesi çok sınırlı şekildedir. İkinci evrede gözle görülür bir büyüme vardır. Üçüncü evrede artık meme dokusu oldukça büyümüş ve sarkma oluşmaya başlamıştır.

  • 1. evre jinekomasti, başlangıç evresi olarak da bilinir.
  • 2. evre jinekomasti, kadın memesine benzer bir görünüme benzerdir.
  • 3. evre jinekomasti, meme dokusunun büyüklüğünden dolayı sarkmanın da görüldüğü durumdur.

En son olarak artık tamamen kadın memesi gibi görünen meme dokusu, genellikle obezite sorunları yaşayan erkeklerde görülmektedir.

Jinekomasti Neyin Belirtisidir?

Jinekomasti, bazı hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kullanılan ilaçlar da vücuttaki hormonları tetikleyerek jinekomastinin oluşmasına yol açabilir. Jinekomasti; alkol, sigara, eroin gibi uyuşturucu bağımlılıklarının habercisi de olabilir. Birçok nedeni bulunabilir. Böbrek yetersizliği, karaciğer yetersizliği ve siroz, hipertiroidi gibi hastalıklar jinekomastiye sebep olabilir. Jinekomastinin oluşması bu hastalıkların varlığının bir belirtisi de olabilir.

jinekomasti-tedavisi

erkeklerde-meme-kucultme-tedavi-yontemleri

Jinekomasti Tanısı

Jinekomasti tanısı konulurken doktor fiziksel bir muayene yapar. Her iki meme de el ile muayene edilmelidir. Doktor muayenesi sırasında hastanın öyküsü de dinlenir. Memedeki yağ oranı incelenir. Hormonsal nedenlerden dolayı gelişen jinekomasti için tanı koymada kan testleri de yardımcı olur. Buna ek olarak meme ultrasonu da yapılarak tedavi için bir planlama yapılır. Bütün bu tanı koyma yöntemleri, tedavi planını belirlemeye yardımcıdır.

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomasti tedavisi, hem jinekomastinin hem de sorunun altında yatan nedeni bulup tedavi edilmesine dayalıdır. Jinekomasti tedavisi birçok farklı şekilde yapılabilir. Genç yaşlarda görülen jinekomastide bir tedavi uygulanmadan da memedeki büyümenin azalması mümkün olabilir. Bu durumun düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekebilir. Jinekomastinin geçici bir şekilde ortaya çıktığı da görülebilir. Eğer ilaç kullanımına bağlı jinekomasti görülüyorsa, ilacın kesilmesi veya farklı bir tedaviyle değiştirilmesi gerekebilir.

Jinekomasti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Jinekomasti tedavisi için öncelikle jinekomastinin hangi sebepten kaynaklı oluştuğuna bakmak gerekir. Jinekomasti tanısı alan erkeklerin merak ettiği ilk konu, jinekomasti nasıl geçer sorusudur. Jinekomastinin geçmesi için nedenine, boyutuna, hangi evrede olduğuna bakılır. Eğer jinekomasti kişide psikolojik durumlar yaratıyorsa, ağrı veya hassasiyet oluşturuyorsa tedavi edilebilir. Hormon değişikliği sağlayan ilaçların kullanımı veya cerrahi olarak fazla meme dokusunun alınması gibi yöntemler uygulanabilir. Cerrahi olarak mastektomi veya liposuction işlemleri ile fazla yağ ve doku alınabilir.

Erkeklerde Meme Küçültme Tedavi Yöntemleri

Erkeklerde meme küçültme işlemi için birden fazla tedavi yöntemi bulunur. Bu yöntemler arasından hastaya en uygun olanı seçilir. Hastanın meme dokusunun büyüklüğü ve hastanın bu konudaki şikayetleri büyük önem taşır. 1. ve 2. evre jinekomasti durumunda liposuction yöntemiyle tedavi planlanabilir. Memedeki fazla doku parçalanıp, vakum gibi çekilir. 3. evre jinekomastide cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Çünkü çok fazla büyüme ve artık sarkma görülmektedir. Bu evrede cerrahi olarak kesi yapılıp, istenmeyen fazla doku çıkartılır. Bazı durumlarda iki yöntem bir arada uygulanabilir.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti ameliyatı, fazla büyümüş ve yağ dokusundan daha çok meme dokusunun bulunduğu kişiler için yapılan cerrahi işlemdir. Genellikle memedeki yağ dokusu liposuction işlemi ile alınır. Sonrasında meme dokusunun fazlalığı nedeniyle hala bir büyüklük söz konusu ise cerrahi işleme geçilir. Meme başından açılan bir kesi ile meme dokusunun çıkarılması sağlanır. Ameliyat izi bu şekilde daha az olmaktadır.

Bazen kadın memesi kadar büyük vakalarda açık ameliyat tercih edilebilir. Bu durumda kadınlarda yapılan meme küçültme ameliyatındaki gibi ters T şeklinde operasyon uygulanabilir. Bu açık ameliyatlarda iz kalma olasılığı yüksektir ve belirgindir. Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Hasta işlem sırasında anestezi etkisinde olduğu için hiçbir şey hissetmez. Ameliyat sonrasında da doktorun verdiği ilaçlar kullanılabilir.

Ameliyatsız Jinekomasti Tedavisi

Ameliyatsız jinekomasti tedavisi denildiğinde akla doğal yöntemler, bitkisel çözümler gelebilir. Ancak bu durumlar jinekomastinin tedavi olmasını veya gerilemesini sağlamayabilir. Jinekomasti çoğunlukla ergenlik döneminde görüldüğünde kendiliğinden gerileyen bir durumdur. Ergenlik döneminin bitmesini beklemek gerekebilir. Jinekomastiye neden olan bir ilaç veya hastalık belirlenmiş ise öncelikle bu nedeni çözmek gerekir. Altta yatan sorun çözüldüğünde jinekomasti de büyük oranda gerileyebilir veya ilerlemesi önlenir. Obezite veya fazla kilo, jinekomastinin oluşmasında en önemli etkendir. Sağlıklı bir kiloya düşmek, memede düzelmenin yardımcısı olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

granulomatoz-mastit
Granülomatöz Mastit

Granülomatöz mastit memenin nadir görülen, nedeni bilinmeyen, kronik inflamatuar bir …

Devamını Oku
gecmeyen-mastit
Geçmeyen Mastit

Mastit memede iltihaplanmaya verilen addır. En sık emziren kadınlarda görülür ancak e…

Devamını Oku