Meme kanseriyle ilgili sürekli söylenen en önemli şeylerden birisi, erken teşhisin hayat kurtardığıdır. Bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi için gereken, meme kanseriyle alakalı bilinçli ve farkında olmaktır. Bu nedenle 1-31 Ekim tarihleri her yıl Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir.
Meme kanseri hakkında gereken her şeyin bilinmesi, her kadının bu konuda bilinçli olması için bu ay içerisinde etkinlikler düzenlenmektedir. Pembe kurdele, meme kanseriyle özdeşleşmiş bir semboldür ve yapılan çalışmalarda sık sık kullanılır. Birçok kadın bu hastalık hakkında tam bilgi sahibi olamadığı için kendilerini muayene etmeyi de bilmemekte ve düzenli kontrollere gitmemektedir.
Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Meme kanseri dünyadaki bütün kadınların risk altında olduğu, fazla görülen ve yaşam kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Erken evrelerinde belirti göstermediği için çoğu zaman ileri evrede tanısı konulmaktadır. Kadınlar arasında en yaygın olan kanser türüdür ve aslında erken teşhis, büyük ölçüde tedavi şansını artırmaktadır. Kanserin daha küçük ve tedavi edilmesi daha kolay olan halindeyken hastalığın fark edilmesi, tedavinin başarı şansını artırmaktadır. Meme kanseri erken teşhis edilebilmesi için iki unsura çok dikkat edilmelidir:
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Kadınlar kendi kendilerine meme muayeneleri yapmalıdır. Memelerde herhangi bir anormal değişiklik bu şekilde muayene ile fark edilebilir. Memede geçmeyen şişlik, cilt üzerinde kızarıklık, meme ucunda bir değişiklik, memede sertlik veya ele gelen bir kitle görülebilir. Bu belirtiler fark edildiği zaman mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Kendi kendine meme muayenesine, ilk olarak ayakta ayna karşısında durarak cildin incelenmesi ile başlanabilir. Cilt yüzeyinde kızarıklık, şişlik, gözle görünür değişiklik olup olmadığı incelenir. Daha sonra bir elinizi başınızın üzerine koyun ve diğer elinizle göğsünüze dokunarak bir kitle, sertlik gibi durumlar incelenir. Meme ucunda bir kanama, sıvı akması gibi durumlar incelenmelidir. Memenin koltuk altına doğru olan kısımları da kontrol edilmelidir.
Meme muayenesi, evde bu şekilde basitçe yapılabilecek en önemli rutinlerden birisidir. Her ay düzenli olarak yapmak, olası bir sorunu önceden belirlemeye ve hastalığı erkenden keşfetmeye yarar sağlar.
Düzenli Meme Tarama Muayeneleri
Meme kanserinin erken teşhisinde, düzenli doktor kontrollerine gitmek önemli bir yer tutmaktadır. Mamografi gibi tarama testleri, genellikle 40 yaş üzerinden itibaren yılda bir kez yapılmalıdır. Ancak ailesinde meme kanseri olan kişiler, genetik olarak risk faktörleri bulunuyorsa daha erken yaşlarda da yılda bir kez kontrollere gidilmelidir.
Düzenli gidilen meme kontrollerinde de uzman doktorlar tarafından meme dokusu incelenir, gerektiği takdirde mamografi çekilir. Meme kanseri riski yüksek olan kişiler, doktorlarıyla bir plan yapabilirler. Daha sık sürelerde testler yapılması planlanabilir.
Meme Kanserinin Önlenmesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meme kanserine yakalanmamak için hastalık hakkında bilgi edinerek bilinçli olmak, farkındalıklı davranmak gerekir. Meme kanseri hakkında bilgi sahibi olan kişiler, sağlıkla ilgili kararlarını daha bilinçli bir şekilde alabilirler. Tedavi seçenekleri, yan etkiler ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak, hastaların daha iyi kararlar vermesine yardımcı olur. Özellikle çok iyi moral ve psikolojik destek vermek bu kişiler için yararlı olur. Meme kanseri risk faktörlerini anlayarak, bireyler kendi sağlık durumlarını değerlendirebilirler.
Düzenli olarak evde kişinin kendisini muayene etmesi ve yılda bir kere doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu iki durum en önemli adımdır. Sağlıklı bir yaşam, bütün hastalıklar için alınacak en büyük önlemdir. Sağlıklı şekilde beslenmek, her gün yürüyüş yapmak, sağlıklı bir kiloda olup sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir.
Toplumun daha fazla bilgi sahibi olması ve düzenli tarama ve muayeneleri takip etmesi, meme kanseri teşhisi konusunda daha fazla başarı sağlayabilir ve daha fazla yaşam kurtarabilir. Meme kanseri ile mücadele etmek için önemli adımlar atabiliriz. Bilinçli farkındalık, hayat kurtarır.